نورپردازی دفتر در فضای کاری شما، تاثیر مستقیمی بر روحیه، سطح انرژی و بهرهوری تیم شما دارد. نور کم باعث میشود کارمندان شما احساس خستگی و بدخلقی کنند. از سوی دیگر، نور بیش از حد روشن برای چشمها مضر است و حتی باعث میگرن میشود و ریتم طبیعی شبانهروزی بدن آنها را مختل میکند.
نورپردازی مناسب فضا به کارمندانتان کمک میکند هوشیار، خلاق، پر انرژی و در وضعیت ذهنی لازم برای صرف 100 درصد تلاششان بمانند. اما یافتن تعادل بین نور کم و نور زیاد کار چندان آسانی نیست.
در این مقاله همهی چیزهایی که باید در مورد روشنایی دفتر اداره بدانید را به شما میگوییم و کمکتان میکنیم تا نوع روشنایی مناسبِ موقعیت خودتان را انتخاب کنید.
1. استاندارهای مربوط به روشنایی دفاتر اداری
اداره خدمات عمومی ایالات متحدهی آمریکا (GSA) حداقل استاندارد روشنایی اداری را برای همه مشاغل در ایالات متحده تعیین میکند. در وبسایت این اداره آمده است که یک ایستگاه کاری معمولی به 500 لومن در هر متر مربع نیاز دارد.
در ابتدا این رقم ممکن است زیاد به نظر برسد – یا اگر با لومنها آشنایی ندارید اصلا منطقی نباشد- اما در واقع به این شکل تقسیم میشود: هر فضای 36 فوت مربع باید نوری معادل 500 لومن داشته باشد؛ تقریبا معادل یک لامپ رشتهای 35 وات.
GSA همچنین سایر استانداردهای روشنایی اداری مانند موارد زیر را ارائه داده است:
برخی از این استانداردها را در بخشهای دیگر این مقاله با جزئیات بیشتری مورد بحث قرار خواهیم داد.
2. نوع لامپ
برای فضاهای باز و بزرگ مانند اکثر محیطهای اداری، لامپهای فلورسنت یا دیود ساطعکنندهی نور (LED) بهترین گزینههای هستند، اما لامپهای هالوژن و رشتهای نیز مناسباند. لامپهای فلورسنت قدیمیترین و رایجترین لامپهای موجود هستند، اما لامپهای LED نسبت به آنها مزایای بیشتری دارند؛ از جمله:
پیش از انتخاب نوع لامپ روشنایی دفتر خود، مطئمن شوید که همهی جوانب مثبت و منفی را سنجیدهاید.
3. رنگ و دما
رنگ و دمای نورپردازی دفتر شما نیز نقشی حیاتی در سلامت و بهرهوری تیم شما دارد. به طور کلی، نورهای گرم زرد یا نارنجی گرم در ایجاد آرامش و برای استراحت بهتر هستند، در حالیکه نورهای سرد آبی برای بیدار شدن، کارکردن و تمرکز بهتر هستند.
هر دو لامپ فلوسنت و LED نور در طیف آبی و سفید ساطع میکنند که به همین خاطر برای روشنایی صبحگاهی ایدهآل هستند. همچنین LED ها قابلیت تنظیم رنگ و دما را هم دارند و بنابراین میتوانید نور ساطعشده از آنها را به تقلید از نور طبیعی محیط بیرون تغییر دهید.
4. درخشندگی
همچون موارد قبلی درخشندگی نیز بر روحیه و سطح انرژی کارمندانی که در دفتر شما کار میکنند تاثیرگذار است. نور روشن صبح بهترین نور برای تحریک هوشیاری، فعالیت و خلاقیت است، درحالیکه بعدازظهر این نور کم است که برای کارهای متمرکز و ثابت بهترین گزینه است. چراغهای اداری LED مدرن قابلیت این را دارند که روشنایی را (گاهی به طور خودکار) مطابق با زمان روز تنظیم کنند؛ از صبح روشن و پرنور باشند و به تدریج در ادامهی روز کم نور شوند.
5. هزینه
از آنجایی که لامپها در روز بین 14 تا 18 ساعت و یا حتی بیشتر روشن خواهند بود، هزینه هم جزو عوامل اصلی در طراحی نورپردازی دفتر اداری است. فلورسنت و LED معمولا هزینهی کمی در بر دارند، اما میتوانید با نصب حسگرهای حرکتی، تایمرها و دیمرها، هزینه هر نوعی از لامپ از کاهش دهید تا کنترل بیشتری بر برق مصرفی داشته باشید.
6. استفاده از رایانه
متغیر دیگری که باید هنگام تنظیم روشنایی دفتر کاریتان در نظر بگیرید، استفاده از رایانه است. درخشندگی بعضی از نورها – و حتی موقعیت خود پنجره- میتوانده حتی بهترین مانیتور رایانه یا لپ تاپ را جوری تحت تاثیر قرار دهد که کار با آنها را حتی غیرممکن سازد. بنابراین نورپردازی دفتر باید متناسب با محل قرارگیری رایانهها باشد.
1. فضای کاریتان را بررسی کنید.
اولین قدم در برگزیدن نورپردازی مناسب، بررسی فضای کاری است. توجه داشته باشید که نور طبیعی از کجا میآید و اینکه آیا نور طبیعی کافی برای اینکه بتوانید نور مصنوعی را در روشنترین قسمت روز کم و یا حتی خاموش کنید، وجود دارد یا خیر.
حتی ممکن است استخدام یک متخصص برای انجام یک بررسی دقیق، برای اندازهگیری روشنایی، درخشندگی(این دو متغیرهای متفاوتی هستند)، بازتاب و کنتراست برای شما مفید باشد.
2. نوع نورپردازی مورد نیازتان را تعیین کنید.
وقتی صحبت از نوع نورپردازی میشود، منظور گزینههای زیر است:
نور مستقیم – چراغ رومیزی- بهترین مکمل برای نور غیرمستقیم در ایستگاههای کاری است.
نور مستقیم-غیرمستقیم که اغلب برای کاهش تابش خیرهکننده استفاده میشود- روشنایی را بالا و پایین میکند تا پوشش یکنواختی در سرتاسر فضای کاری ایجاد نماید.
نور غیرمستقیم- که اغلب در محیطهای اداری به کار برده میشود- نور را به سمت سقف پخش میکند، تا به شیوهای طبیعیتر در کل منطقه پخش شود.
نور حفاظتشده- که در نورپردازی اداری نیز استفاده میشود- برای پوشش کامل محیط کار، نور را از طریق پوششها و لنزهای مختلف فیلتر و توزیع میکند.
در اکثر محیطهای اداری، ترکیبی از منابع نوری مختلف (مستقیم-غیرمستقیم، غیرمستقیم یا حفاظتشده) و نورپردازی مستقیم به خوبی پاسخگوی نیازهاست.
3. در هر ایستگاه کاری، یک روشنایی قابل تنظیم قرار دهید.
همانطور که بالاتر هم گفتیم، بهترین کار این است که نور محیطی را – چه از پنجرهها یا لامپهای بالای سر- با روشنایی مستقیم در هر ایستگاه کاری تکمیل کنید. برای یک محیط اداری این به این معناست که به هر یک از اعضای تیم دسترسی به یک لامپ رومیزی با حداکثر 500 لومن نور که به راحتی قابل تنظیم باشد، بدهید.
4. در حد امکان تیمتان را در معرض نور طبیعی قرار دهید.
این مرحله تا حد زیادی به فضایی که تیم شما در آن کار میکند بستگی دارد. ممکن است در ساختمانهای قدیمیتر از کف تا سقف پنجرههای بزرگی وجود داشته باشد که مجرای نور طبیعی فراوانی باشند و ممکن است در ساختمانهای جدیدتر هم تنها در مکانهایی گزینشی پنجرههای کوچکتری وجود داشته باشد که تامین نور طبیعی برای همهی اعضای تیم را تقریبا غیرممکن کند.
اگر پنجرهها در فضای کاری شما کم است، نورپردازیای به کار ببرید که تقلیدی از رنگ و دمای نور طبیعی منطقهی جغرافیایی شما باشد.
5. از سوسو زدن لامپها جلوگیری کنید.
سوسو زدن بیش از حد نور – حتی سوسو زدنی که با چشم غیرمسلح قابل تشخیص نیست- آزاردهنده است و قرار گرفتن طولانیمدت در معرض آن، مشکلاتی نظیر خستگی و تنبلی چشم، سردرد و ... به وجود میآورد.
برای جلوگیری از تاثیر سوسو زدن بر سلامتی اعضای تیم موارد زیر را مد نظر قرار دهید:
مطمئن باشید با اعمال این اقدامات، تیم شما در درازمدت، خوشحالتر، سالمتر و فعالتر خواهد بود.
منبع:
Office Lighting: Everything You Need To Know For Your Office Space