انواع کتابخانه در طراحی اتاق مدیریت کلاسیک
یکی از پرکاربردترین تجهیزات اداری، کتابخانه است که با استفاده از آن می توان زیبایی و نظم را در اتاق کار ایجاد و احساس آرامش و دلپذیری را برای پرسنل فراهم نمود. در محل کار عموماً از کتابخانه برای نگهداری و بایگانی مدارک و اسناد استفاده می شود تا علاوه بر امکان دسترسی آسان به سوابق و مدارک، از انباشته شدن یا آسیب دیدن آنها روی میز کارکنان جلوگیری شود.
نامرتب بودن فایل های اداری یا نحوه غلط بایگانی سوابق، باعث اتلاف وقت پرسنل و مشتریان در ادارات می شود. در حالیکه وجود یک کتابخانه اداری مناسب که جایگاه های مشخص و ویژه ای برای اسناد و زونکن ها دارد به راحتی می تواند تا حد قابل توجهی در زمان صرفه جویی نماید.
مزایای کتابخانه اداری
همانطور که توضیح داده شد برترین مزیت استفاده از کتابخانه اداری، ایجاد نظم در بایگانی اسناد و مدارک یک سازمان است. چنانچه کتابخانه اداری طراحی و ساخت زیبایی داشته باشد، خود می تواند یکی از ارکان اصلی برای زیباتر نشان دادن و جلوه ی بیشتر مبلمان اداری محسوب گردد.
یکی دیگر از مزیت های کتابخانه استفاده از فضاهای اضافی و بدون مصرف است. اصولاٌ ادارات فضاهای محدودی دارند از این رو استفاده از یک کتابخانه متناسب با فضای اتاق کار، امکان استفاده موثرتر و بهتر از محیط را ایجاد می کند. از طرف دیگر استفاده از کتابخانه با درب های قفل دار، می تواند امنیت سوابق را تامین کرده و از دسترسی افراد غیرمجاز به فایل ها و مدارک مهم یا گم شدن آنها، جلوگیری کند.
انواع کتابخانه
کتابخانه ها اصولاً در طراحی و کارایی با هم متفاوت هستند. کتابخانه ای که برای اتاق نشیمن یک خانه طراحی می شود قطعاً با کتابخانه یک اتاق کار تفاوت دارد. همچنین سبک های کتابخانه ها با هم تفاوت دارند و بسته به سبک دکوراسیون اتاق یا محل کار، می تواند کلاسیک، پست مدرن یا مدرن باشد. در مبلمان اداری کلاسیک از کتابخانه هایی با طراحی کلاسیک یا انواع کردنزا استفاده می شود. کتابخانه های سبک مدرن که با قرار دادن لوازم تزئینی در آن می توانند عملکردی فراتر از یک کتابخانه عادی داشته باشند.
کتابخانه های اداری انواع مختلف و متنوعی دارند و می توانند بصورت درب دار یا بدون درب یا با درب شیشه ای و یا ترکیبی از آنها ساخته شوند. کتابخانه ها همچنین از جنس های مختلفی مانند چوب، فلز، شیشه، ام دی اف و غیره ساخته می شوند که جنس آن متناسب با فضای کاری، سبک چیدمان، هزینه و نیاز افراد تعیین می شود.
کتابخانه های چوبی و ام دی اف از لحاظ سبک و مدل طراحی شامل موارد زیر می شوند:
کتابخانه های دیواری: کتابخانه یا شلف هایی هستند که بر روی دیوار پرچ و نصب می شوند و در عین حجم کم و کوچک بودن شان، کتابهای زیادی را در خود جای می دهند. مزیت این نوع کتابخانه، این است که فضایی را روی زمین اشغال نمی کند و می توان از فضای زیر آن استفاده کرد. این نوع کتابخانه بسیار متنوع است و می تواند به اشکال هندسی متفاوتی مثل مثلث، دایره، مربع و غیره ساخته شود.
کتابخانه های دکوراتیو: نوعی از کتابخانه است که به دلیل سبک آن می تواند کاربردهایی بیشتر از یک کتابخانه عادی را داشته باشد. این کتابخانه ها علاوه بر زیبایی فضا، استفاده آسان تر و مفیدتری هم در مقایسه با سایر کتابخانه ها دارند و به جاسازی و چیدمان بهتر وسایل کمک زیادی می کنند.
کتابخانه های چوبی کلاسیک: از این نوع کتابخانه ها از چوب طبیعی ساخته می شوند و بیشتر در دفاتر کار بزرگ و تشریفاتی که با مبلمان اداری کلاسیک تجهیز شده اند، استفاده می گردد. انواع منبت، کنگره، ستون و تاج های چوبی و زیبا المان هایی هستند که شکوه و ابهت خاصی به کتابخانه کلاسیک چوبی می دهند و خردمندی و آرامش خاصی را به محیط القا می کنند.
همانند سایر مبلمان اداری کلاسیک، کتابخانه های چوبی کلاسیک نیز در مقایسه با سایر انواع، حجیم و سنگین تر ساخته می شوند تا با استفاده از زیبایی های چوب طبیعی و طراحی های متنوع و شیک، آنها را متناسب با سلیقه خاص پسندان کرده و پرستیژ و قدرت مدیر را به بهترین شکل به نمایش بگذارند.
کتابخانه مدرن: این کتابخانه ها به نوعی همان کتابخانه های معمولی هستند که به شکلی خلاقانه و با الگوی فانتزی و اغلب با ترکیبی از چوب و فلز طراحی می شوند. کمبود فضا در آپارتمانهای امروزی، ایده کتابخانه مدرن را ایجاد نمود تا فضای کافی برای نگهداری کتابها و لوازم ایجاد گردد. از این نوع کتابخانه ها در منازل، مراکز آموزشی، کتابخانه های عمومی و غیره استفاده می شود.
کتابخانه مدیریتی کوتاه (کردنزا): این نوع کتابخانه با نامهای بوفه مدیریتی و کمد اداری نیز شناخته می شوند. ارتفاع این نوع کتابخانه ها کوتاه و تنها کمی بلندتر از میز مدیریت است. طول آن زیاد می باشد به طوری که به راحتی می توان روی آن وسایل تزئینی، تندیس و وسایل دکوراتیو قرار داد. درون این کتابخانه ها قفسه هایی وجود دارد تا بتوان از آن به عنوان کتابخانه ای کوچک یا بایگانی اسناد و مدارک استفاده شود.
ویژگی های کتابخانه اداری با کیفیت
اصولاً بهتر است که کتابخانه متناسب با نیاز شرکت، طراحی گردد اما یک کتابخانه استاندارد علاوه بر زیبایی های ظاهری، نوع کاربری، جنس و سبک طراحی آن می باید ویژگی های فنی مشخصی را شامل موارد زیر داشته باشد:
- مواد اولیه مناسب: کیفیت و مرغوبیت چوب، لولاها و سایر مواد اولیه اثر مستقیم در کیفیت و استحکام کتابخانه دارد.
- طبقات کتابخانه: طبقات باید به گونه ای طراحی شده باشند که استحکام کافی برای تحمل وزن زیاد را داشته باشند تا از ریزش طبقات جلوگیری شود. همچنین علاوه بر استفاده بهینه از تمامی قسمت ها فاصله طبقات کتابخانه باید به اندازه ای باشد که قرار دادن کتاب و زونکن با سایزهای مختلف امکان پذیر باشد. معمولاً فاصله طبقات حداقل ۳۵ سانتی متر و عمق آن ۳۲ سانتی متر طراحی می شود و تعداد طبقات بر اساس سفارش مشتری بین ۲ تا ۶ طبقه متغیر است.
- استحکام کتابخانه: استحکام یکی از مهم ترین ویژگی های یک کتابخانه است زیرا در غیر این صورت با کوچکترین ضربه یا حرکت، به راحتی کتابها یا لوازم تزئینی داخل آن و یا گاهاً حتی خود کتابخانه واژگون می شوند. بنابراین بسیار مهم است که کتابخانه به گونه ای طراحی شود که امنیت و استحکام کافی را دارا باشد.
برای خرید کتابخانه اداری به چه نکاتی دقت کنیم
پس از درنظر گرفتن ویژگی هایی که در بالا توضیح داده شد، اولین نکته در انتخاب کتابخانه اداری توجه به محلی است که قرار است کتابخانه در آنجا قرار گیرد. لازم است که ابعاد اتاق به خوبی و با دقت اندازه گیری شود و در صورتی که دیوار نامتقارن است و کجی، فرورفتگی یا برآمدگی دارد، جزئیات این عدم تقارن به دقت در طراحی کتابخانه لحاظ شود.
نکته بعدی که باید به آن توجه نمود این است که کتابخانه در چه فضا و چه سبک از دکوراسیون قرار می گیرد. قطعاً کتابخانه ای که برای اتاق مدیریت با میز مدیریت کلاسیک در نظر گرفته می شود، با کتابخانه ای که قرار است در کنار میز کارشناسان قرار گیرد از لحاظ سبک و جایگاه کاملاً متفاوت است.
از آنجاییکه ابعاد و اندازه کتابها و مدارک یکسان نیست و برخی دارای قطر و ارتفاع بیشتر هستند که نمی توان آنها را به راحتی به حالت ایستاده قرار داد، اغلب تعداد قفسه های بیشتری برای کتابخانه های اداری در نظر گرفته می شود تا امکان چیدمان مختلف وجود داشته باشد و برای قفسه های اضافی از وسایل تزئینی یا لوح های تقدیر و تندیس ها استفاده می شود. ساخت کتابخانه به رنگ سایر اقلام اداری، می تواند هارمونی زیبایی به اتاق کار بدهد.
کتابخانه اتاق مدیریت
در مقایسه با سایر انواع کتابخانه اداری، کتابخانه اتاق مدیریت باید بسیار لوکس و خاص باشد و لازم است از ویژگی های منحصر به فردتری برخوردار باشد زیرا اتاق مدیریت با فضای رسمی و بزرگ تر خود، قرار است شکوه و ابهت مدیر را به مخاطب نشان دهد و تاثیر روانی اشکال هندسی، رنگ ها و سبک یک کتابخانه چوبی زیبا می تواند با القاء انرژی مثبت تاثیر خاصی را بر روی نتایج اتفاقات پیش رو در آن محیط بگذارد.
کتابخانه اتاق مدیریت انواع متفاوتی دارد که از کتابخانه های بلند و درب دار گرفته تا کتابخانه های کوتاه (کردنزا) را شامل می شود.
در کتابخانه برای اتاق مدیریت بالاخص کتابخانه های چوبی کلاسیک، می توان فضاهایی را برای قرار دادن تلویزیون یا آویزان کردن لباس، قرار دادن تندیس ها و لوازم دکوری در نظر گرفت. همچنین می توان قسمت هایی اختصاصی برای گاوصندوق یا قفسه های مخفی تعبیه نمود. در برخی دیگر از طراحی ها، در کنار میز مدیریت از کتابخانه های کوتاه (کردنزا) استفاده می شود تا علاوه بر ایجاد فضای مناسب برای نگهداری انواع جوایز، لوح های یادبود و تندیس ها، جای کافی برای قراردادن اسناد و زونکن ها و نگهداری کتاب ها وجود داشته باشد.
سخن پایانی
کتابخانه های اداری یکی از وسایل بسیار پرکاربرد در محیط کاری و اداری می باشند. زیبایی ظاهر، طراحی مناسب و کارآیی از ویژگی های مهم کتابخانه اداری می باشد. هارمونی سبک و طراحی کتابخانه با سایر مبلمان اداری تاثیرگذاری زیادی بر روی مخاطب دارد و این امر تنها با مشاوره و راهنمایی طراحان و دکوراتیوهای حرفه ای بدست می آید.
متخصصین و طراحان با تجربه شرکت ایپکا با ایده های خلاقانه خود می توانند دفتر کار شما را به محیطی پرشکوه و منحصر به فرد تبدیل نمایند.