هفت راه طراحی محیط کاری که میتواند سلامت روان را بهبود بخشد
با وجود استمرار همهگیری کرونا، آگاهی از سلامت روان افراد جامعه از جمله در محل کار بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است. درحالیکه تاثیرات درازمدت این بیماری بر سلامت روان تداوم دارد، بحثِ سلامت روان کارکنان در محیط کار مجددا مورد توجه قرار گرفته است.
در طول سال گذشته، شرکتها دلایل بیشتری در راستای ایجاد و تقویت یک فرهنگ اداری مبتنی بر سلامتی یافتهاند. بر اساس گزارش سال 2021 بررسی کشمکشهای روانی در محل کار به خصوص در مورد کارکنان جوانتر از سال 2019 تا 2021 افزایش چشمگیری داشته است.
این کشمکشها عمدتا در مسیری فرسایشی خلق میشوند؛ به این صورت که کارکنان به طور فزایندهای شغلشان را به خاطر عواملی مانند طاقتفرسا بودن یا ناپایداری ترک میکنند. نتایج یک نظرسنجی نشان میدهد که 81 درصد از افراد به دلایل مربوط به سلامت روان کارشان را ترک کردهاند. این رقم در نظرسنجی دیگری 68 درصد بوده است. این ارقام در سال 2019 به ترتیب 75 درصد و 50 درصد بوده است. همچنین 91 درصد از پاسخدهندگان معتقد بودند که فرهنگ اداری باید سلامت روان را ارتقا دهد.
مسلم است که اولویت دادن به سلامت روان کارکنان، هم به سود کارکنان و هم به سود کارفرما است. یک فرهنگ اداری مبتنی بر سلامت روان، علاوه بر ایجاد زمینهای که در آن کارکنان احساس ارتباط بهتر و بیشتری با سازمانشان داشته باشد، به کاهش هزینههای غیبت و کمکاری یاری میرساند. محققان دانشگاه هاروارد در گزارشی اعلام کردهاند که هزینههای پزشکی و غیبت به ترتیب حدود 3.27 دلار و 2.73 دلار به ازای هر دلاری که برای برنامههای سلامتی خرج میشود، کاهش مییابد.
درک روبهرشد تاثیر سلامت روان، فرصتی منحصربه فرد برای بهبود ضروری فضای کاری ایجاد میکند. فضایی کاری که بخشی از آن به فرهنگ سازمانی برمیگردد و بخش دیگر به طراحی فیزیکی محیط کاری با میز و مبلمان اداری کاربردی. اما سازمانها برای ایجاد محیطهایی کاری که سلامت و تندرستی روانی را پرورش میدهد، چه کاری میتوانند انجام دهند؟
7 راه طراحی محیط کاری که میتواند سلامت روان را بهبود بخشد
وقتی که سلامت روان در طراحی فضای کاری مدنظر قرار گیرد، محیط کار به فراتر از یک پسزمینه برای کار، میتواند نقشی کلیدی در سلامت روان کارکنان داشته باشد. در زیر 7 راهی که شرکتها بر اساس آنها میتوانند سلامت روان کارکنانشان را تامین نمایند، آوردهایم:
1. داغ ننگهای مرتبط با سلامت روان را شناسایی و رفع کنید: طبق تحقیقات 37 درصد از کارکنان مبتلا به بیماریهای رفتاری گفتهاند برای اینکه دیگران متوجه بیماریشان نشوند از درمان اجتناب میکنند. باید بدانید که نیروی کارتان چه درکی از سلامت روان و نقشش در زندگی حرفهایشان دارند.
2. ترکیبی از فضاهای تجربی و متعادل ایجاد کنید: محل کار سلامتمحور فضایی برای کارکنان ایجاد میکند که در آن احساس راحتی و اعتماد به نفس داشته باشند، چه در حال انجام کاری گروهی باشند، چه در حال معاشرت، استراحت یا تمرکز بر کاری انفرادی. به عنوان مثال فضاهایی ایجاد کنید که در آن پر سر و صدا بودن و پرحرف بودن اشکالی ندارد و در عین حال با استفاده از مبلمان اداری راحت، فضاهایی آرام برای کارکنان درونگراتر و فضاهایی برای استراحت که افراد بتوانند پس از یک جلسهی استرسزا در آنجا خلوت کنند. علاوه بر ترکیب مناسب انواع فضاها، تجربیات حسی مربوط به رنگ، بافت، نور، آکوستیک و تهویهی هوا را در سراسر محیط کاری مد نظر داشته باشید.
3. طراحی برای انعطافپذیری: انتخاب محل کار و انعطافپذیر بودنش از جمله موارد استرسزایی هستند که معمولا در بالای لیست اولویتهای کارکنان قرار دارد. با ارائهی فضاها و سبکهای کاری مختلف برای حالات کاری و انواع مختلف کارکنان در وظایف عملکردیشان، انعطافپذیری را برای افراد به ارمغان آورید. برای مثال میتوانید در برخی از دپارتمانها یا اتاقهای مدیریتی از مبلمان کلاسیک و در برخی دیگر از مبلمان مدرن استفاده کنید.
4. با اجتماعی کردن فضای کاری از تنهایی در محیط کار جلوگیری کنید: بر اساس یک نظرسنجی تقریبا نیمی از کارکنان اعلام کردهاند که در محل کار احساس تنهایی میکنند. برای ایجاد و پرورش احساسِ داشتنِ هدفی مشترک در میان همهی کارکنان، بیانی متفکرانه از برند در فضا ایجاد کنید. با فراهم کردن مناطق اجتماعی و فضاهای غیررسمیای که در آن افراد بتوانند با هم ارتباط و پیوند برقرار نمایند، پیش بروید. به عنوان مثال یک شرکت زیرزمین خالی را به محیط بازی و تفریح برای کارکنانش تبدیل کرد.
5. بهبود تجربهی کارکنان از طریق عناصر محیطی مانند صدا، نور و هوا: آسایش محیطی یا فقدان آن تاثیر مستقیمی بر سلامت روانی کارکنان دارد. تمهیداتی بیاندیشید که سر و صداهای مزاحم کاهش یابد، میز کار شخصیسازی شود، کیفیت هوا به حداکثر برسد و نور طبیعی و منظرهی خارجی مهیا شود.
6. تقویت سلامت جسمی: وقتی کارفرمایان سلامت جسمی کارکنان را مد نظر قرار دهند، سلامت روان نیز تحت تاثیر قرار میگیرد. برای مثال ارائهی یک فضای تمرین یا عضویت در باشگاه، نشانه این است که کارفرما برای کارکنانش ارزش قائل است. ورزش راهی برای استراحت مغز و تولید اندورفینهای تقویتکنندهی خلق و خو است. برای تقویت سلامت تغذیه و هیدراتاسیون تصفیهی آب و فضاهایی برای ورزش باید مدنظر قرار گیرد.
7. ایجاد دسترسی به طبیعت و سایر اشکالِ کاهش استرس: مزایای ادغام عناصر طبیعی در معماری به خوبی مستند شده است، با این حال بسیاری از شرکتها فقط به صورت سطحی به این امر میپردازند. در کشف راههایی برای استفاده از پشتبام، بالکن یا اتاقهای آفتابگیر خلاق باشید. مسیر ورود به شرکت را با گلدان تزئین کنید. گلدانها نه تنها محیط را زیباتر میکنند بلکه کیفیت هوا را نیز بهبود میبخشند. مناطق بدون استرس مانند اتاقهای مدیتیشن یا یوگا با مواد صلحآمیز، پالتها و آکوستیک را در نظر بگیرید، جایی که افراد میتوانند در یک روز شلوغ برای رفع فشار به آنجا رجوع کنند.
منبع: