بررسی انواع چوب در مبلمان اداری
همانطور که می دانید، در بین مواد گوناگونی که در دنیای پیرامون انسان وجود دارد، چوب پرکاربرد ترین شان است. شاید به این دلیل که چوب حس نزدیکی و پیوند با طبیعت را به فرد و به محیط زندگی اش القا می کند. چوب از سالهای دور تا به امروز نقش خود را در جایگاه زندگی انسان حفظ نموده و همچنان نیز یکی از پر مصرف ترین متریال هایی است که در زندگی هر انسانی حضور دارد. این متن میکوشد تا شما را با انواع مختلف چوب آشنا کند.
نگاهی به انواع چوب در مبلمان کلاسیک
بر اساس توصیفات گیاه شناسی چوب به دو نوع سخت و نرم تقسیم میشود. چوبهای سخت از درختانی گرفته میشوند که برگ پهن بوده و گل می دهند. هر چند که در برخی از گونههای برگ ریز نیز میتوان چوب سخت را نیز مشاهده کرد. در حالت کلی چوب سخت از درختانی بدست میآید که بذرهای پوششدار دارند، به این معنی که بذر در یک غلاف پنهان شده و مغز آن متراکم است. این چوبها گران بوده و رنگشان تیره است. شیره کمی در بافت داخلی آنها دیده میشود. اگر بافت چوب سخت را زیر میکروسکوپ بررسی کنید، ساختار آن را منسجم، ریزبافت و متراکم میبینید. همچنین چوبهای سخت در آتش مقاوم بوده و خیلی دیر میسوزند.
در بین انواع چوب در مبلمان کلاسیک ، نوع دومی نیز وجود دارد که به آن چوبهای نرم میگویند. این چوبها از درختهایی بدست میآید که رشد خوبی دارند، همیشه سبز هستند و از خانواده سوزنی برگها و صنوبریان میباشند. بذرهای آنها داخل مخروط قرار دارد. ارزان قیمت بوده و رنگ آن روشن است. همچنین شیره زیادی از بافتهای درونی خود پس میدهند. از آنجا که بافت چوب متراکم نیست، مقاومت بالایی در برابر آتش نداشته و زود خاکستر میشوند.
چه چوبهایی بیشترین کاربرد را در مبلمان دارا هستند؟
انواع چوب مورد استفاده در مبلمان اداری کلاسیک نیز همان چوب هایی است که در دیگر سازه های چوبی دیده می شود. تنوع بالای چوب ها در صنعت مبل سازی در حجم این نوشتار نمیگنجد بنابراین به 4 مورد از انواع پر کاربرد آن بسنده میکنیم. از جمله مواردی که میتوان از آنها به عنوان پرمصرفترین چوبها نام برد، عبارتند از:
چوب راش
چوب راش یکی از انواع چوبی است که در مبلمان کلاسیک از آن استفاده می شود. این درخت با شاخ و برگ فراوانی که دارد، بسیار سایه دوست بوده و خوشبختانه در جنگلهای ایران نیز به وفور یافت میشود. این چوب دارای گرده بینههای درجه یک و دو است که در کارخانهجات به عنوان روکش از آنها استفاده میشود. تخته لایه نیز از مواردی است که از این چوب به دست میآید. گرده بینه درجه سه نیز پس از آن که به صورت الوار در آمد، به دست مشتریان خود میرسد. یکی از دلایل محبوبیت این نوع چوب در بین سازندگان مبلمان، بافت متراکم و منسجمی است که این نوع چوب دارد. استحکام چوب راش، باعث شده تا میزان آغشتگی با انواع مختلف محلولهای حفاظتی در آن افزایش یابد.
چوب راش در بین انواع چوب در مبلمان کلاسیک تقاضای بسیار بالایی دارد. از همین رو، چوب راش از کشور آذربایجان نیز وارد می شود. به گفته کارشناسان چوب، کیفیت راش ایرانی به مراتب بهتر از نوع خارجی آن است. هر چند که راش آذربایجانی در مقابل، از نظر سایز و ضایعات بهتر معرفی شده است. از راش میتوان در ساخت در و پنجره، میز و صندلی و ... استفاده نمود. حتی سلولز آن به گونهای است که در تولید پارچههای ابریشمی مورد استفاده قرار میگیرد. زغال و هیزمی که از این نوع چوب بدست میآید نیز بهترین کیفیت را دارا میباشد.
چوب گردو از انواع چوب در مبلمان کلاسیک
در بین انواع چوب در مبلمان اداری سلطنتی هیچ چوبی نمی تواند جای چوب گردو را بگیرد. چوب گردو شناختهشدهترین انواع چوب در ساخت مبل های لاکچری است. درخت گردو دارای ارتفاعی بین ده تا چهل متر می باشد. این چوب بیشتر مورد استفاده هنرمندان قرار می گیرد. ساخت آثار و لوازم هنری مانند ساخت ابزار موسیقی، قنداق تفنگ، ساخت مجسمههای چوبی، خراطی، منبت کاری و معرق کاری از جمله این موارد است.
چوب روسی
چوب روسی نیز از انواع چوب در مبلمان کلاسیک به شمار میرود. اولین نشانه این چوب، رنگ سفید آن است و چون از روسیه وارد میشود بدین نام معروف است. این نوع چوب، دارای واریتههای مختلفی است که میتوان به نراد، انواع کاجها و نول اشاره کرد. چوب روسی به خاطر وزن کمی که دارد، ضریب الاستیته آن به قدری بالاست که در اسکلت ساختمانها نیز میتوان از آن استفاده کرد. هنگامی که در کارخانه الیاف و خمیر این چوب را استحصال میکنند، چون دارای رنگ سفید میباشد در صنایع کاغذ سازی نیز مورد استفاده قرار می گیرد. اما در صنعت مبلمان نیز هواخواهان زیادی داشته و بسیار مشتری پسند است.
چوب ملچ
یکی از دیگر از انواع چوب در مبلمان کلاسیک، چوب ملچ است. این نوع چوب بسیار مناسب روکش کردن می باشد. از چوب ملچ میتوان در ساخت تخته چند لایه، ساخت مبلمان، ساخت قایق، درب استفاده کرد. گفتنی است از چوب ملچ در ساخت انواع ابزار و وسایل ورزشی نیز استفاده میشود. کلیه محصولات خراطی شده و نردهها نیز از این جنس چوب هستند.
خواص انواع چوب در مبلمان کلاسیک
همانطور که چوب در مبلمان کلاسیک دامنه گستردهای دارد، از نظر مشخصات و ویژگی ها نیز میتوان آنها را به دسته های متعددی تقسیم بندی کرد. در ادامه به معرفی ویژگیهای انواع مختلف چوب که در ایران بالاترین میزان تقاضا را دارد، میپردازیم:
ویژگیهای چوب راش :
- لایههای درونی آن مشخص نیست
- از نظر رنگ دارای رنگ کرم متمایل به قرمز است
- دایرههای سالیانه آن متراکم است
- در مقاطع طولی دارای پرههای چوبی است
- راش چوبی نیمه سنگین بوده و دارای تراکمی منسجم میباشد. از همین رو، در برابر آفات و حشرات و قارچ ها بسیار مقاوم است.
ویژگیهای چوب گردو :
- دارای بافتی ریز است
- صیقل خور بوده و به راحتی شکل میپذیرد
- رنگ آمیزی آن راحت بوده و کندهکاری روی آن آسان میباشد
- رنگ طبیعی آن خاکستری نزدیک به قهوهای است که در آن نقشهای زیبایی میتوان یافت
ویژگیهای چوب روسی
- چوب روس سفید متمایل به قرمز است
- دارای رگه نیست
- رگههای شیری ندارد
- سبک است
- ترک نمیخورد
- خوش برش، خوش صیقل و خوش ساخت است
ویژگیهای چوب ملچ :
- بسیار خوش نقش است
- درشت بافت بوده و نیمه سنگین به شمار میرود
- مقاوم بوده و دیر خم بر میدارد
- تورق پذیری بالایی دارد
- رنگ آن قهوهای مایل به قرمز است
نقاط ضعف و معایب انواع چوب در مبلمان کلاسیک
در بالا به صورت ضمنی به ویژگیها و مشخصات هر یک از انواع چوب در مبلمان کلاسیک اشاره شد. در ادامه این معرفی نیز به بررسی نقاط ضعف هر یک از این چوبها میپردازیم.
معایب چوب راش:
در برابر تغییرات دمایی دچار انبساط و انقباض میشود. این چوب، در ساخت لوازم هنری گزینه خوبی نیست زیرا در هنر کندهکاری، منبت و ... رعایت فواصل و اندازهها بسیار مهم است. ضمناً این چوب میتواند برای برخی افراد حساسیتزا نیز باشد.
معایب چوب گردو:
مهمترین نقطه ضعف چوب گردو گران قیمت بودن آن است. برای این نوع چوب، مزایای بسیاری ذکر شده است اما قیمت بالای آن، این چوب را از دسترس عموم مردم دور کرده است.
معایب چوب روسی:
نقطه ضعف چوب روسی نیز عدم استحکام آن است. به گونه ای که می توان با فشار ناخن نیز سطح چوب را تغییر داد. همچنین دارای گرههای زیادی است که میتواند در نمای یک سازه چوبی اثر منفی بگذارد.
معایب چوب ملچ:
در بین انواع چوب در مبلمان کلاسیک، چوب ملچ بسیار نایاب و گران قیمت و دور از دسترس عموم است. با این همه از آن بیشتر برای روکش کردن سازههای چوبی استفاده میشود. یکی از نقاط ضعف این چوب، ضعیف بودن آن در برابر آب و رطوبت ذکر شده است.