امروزه بسیاری از شرکت ها و سازمان ها اهمیت راحتی و سلامت کارکنان را در میزان بهره وری به خوبی درک کرده اند و با توجه به اینکه کارمندان ساعات طولانی پشت میز کار بر روی صندلی اداری می نشینند، به الزامات صندلی استاندارد و ایمن دقت زیادی می کنند.
بدن انسان برای یک جا نشستن طراحی نشده و باید تحرک داشته باشد، بنابراین برای اینکه بتواند مدت طولانی در یک جا بنشیند باید از یک صندلی اداری مناسب و ارگونومیک استفاده کند تا از ایجاد فشار مداوم بر روی بدن و مشکلات کمر، گردن و ستون فقرات جلوگیری شود.
همچنین افرادی که در دفتر کار خانگی فعالیت داشته و ساعت های طولانی پشت میز و روی صندلی می نشینند باید به کیفیت و طراحی ارگونومیک صندلی شان دقت زیادی داشته باشند. یک صندلی اداری استاندارد و با کیفیت باید از نظر طراحی کاملاً متناسب با شرایط افراد و نوع کاربردشان باشد. قابلیت تنظیم ارتفاع و قسمت های مختلف باعث می شود که هر فرد با توجه به نیاز و متناسب با بدن خود بتواند صندلی را تنظیم و از آن استفاده کند.
صندلی های اداری در مدلهای مختلف و متنوعی تولید می شوند که از یک صندلی معمولی و قیمت مناسب تا مدل های لاکچری با قیمتهای بالاتر را شامل می شود. شاید خیلی از افراد گمان کنند که صندلی های اداری باهم تفاوت خاصی ندارند اما صرفنظر از مدل و شکل، هرکدام برای کاربرد متفاوتی استفاده می شود و بنابراین صندلی های اداری بسته به نوع کاربردشان به انواع مختلف تقسیم می شوند.
صندلی مدیریتی یکی از پرطرفدارترین انواع صندلی اداری است که اصولاً در مقایسه با بقیه انواع، ابعاد بزرگتری دارد و از لحاظ قیمتی نیز گران تر است. این صندلی ها نشیمن بلند، پایه پنج پر چرخان، امکانات تنظیمی مثل تغییر شیب نشیمن و پشتی، ارتفاع پشتی و دسته، عرض نشیمن و غیره را دارند.
این نوع صندلی به گونه ای طراحی شده که برای نشستن طولانی مدت پشت میز کار و استفاده از کامپیوتر مناسب باشد. اهرم های متعددی که در صندلی کارمندی قرار داده شده است باعث می شود صندلی برای تمام افراد با هر فرم و سایز بدنی قابل استفاده باشد و با انجام تنظیمات بدن فرد به راحتی حرکت کند. این نوع صندلی ها ممکن است پشتی بلند یا متوسط داشته باشند و همگی حداقل قابلیت تنظیم ارتفاع و شیب پشتی را دارند، پایه هایشان چرخان و جنس شان پارچه، مش یا چرم است.
برای جلسات و میزهای کنفرانس طراحی شده و از آنجاییکه مدت زمان استفاده از این صندلی ها محدود است، عموماً امکانات تنظیمی کمتری نسبت به سایر انواع صندلی دارند و یا بطور کل فاقد این امکانات هستند. معمولاً پایه هایشان U شکل و پشتی آنها کوتاه است و اغلب جنس شان از چرم می باشد.
صندلی اداری کلاسیک معمولاً صندلی های مدیریتی با طراحی های خاص و کلاسیک می باشند که در آن از چوب و منبت استفاده می گردد و طرفداران بسیار زیادی دارند.
در مراکز عمومی مانند لابی ها، بیمارستانها، فرودگاه و غیره استفاده می شود. صندلی انتظار به صورت تک نفره، دو نفره، سه نفره و چهارنفره تولید می شوند. پایه های ثابت دارند، نشیمن و پشتی شان یکپارچه است و پشتی کوتاه دارند.
از دیگر انواع صندلی های اداری می توان به صندلی های آموزشی، همایش، پزشکی، رستورانی و غیره اشاره کرد که هریک طراحی ها و خصوصیات خاص خود را دارند.
مانند هر فعالیت دیگری، درست نشستن هم قواعد و اصول مشخصی دارد که بسیاری از ما دانش کافی در این خصوص را نداریم و ساعت های طولانی بدون توجه به وضعیت بدن مان روی صندلی نشسته و کار می کنیم. نتیجه این بی توجهی خیلی زود خود را در خستگی و کوفتگی و دردهای ستون فقرات، گردن و کمر نشان می دهد که در صورت سهل انگاری بیشتر به مشکلات جدی در این نواحی منجر می شود.
بعنوان یک راهکار، طراحان، صندلی های ارگونومیکی طراحی و تولید کرده اند که طرز نشستن کاربر بطور خودکار اصلاح شده و ستون فقرات و دیگر اندام ها به درستی در آن قرار می گیرند تا از فشار به بدن فرد کاسته شود.
صندلی اداری ارگونومیک ویژگی های مشخصی دارد که در زمان خرید صندلی می باید به آنها دقت نمود:
نشیمنگاه صندلی اداری علاوه بر اینکه باید ضخیم و نرم باشد لازم است پهنا و عمقش (از جلو تا پشت صندلی) وضعیت مناسبی داشته باشد بطوریکه فرد با نشستن روی صندلی، احساس راحتی کند. تقریباً ۴۳ تا ۵۰ سانتی متر اندازه استاندارد برای عمق (قعر) صندلی اداری است. اگر قعر نشیمنگاه زیاد باشد، قسمت های جلو و لبه آن آزاردهنده خواهد بود و اگر هم کم باشد، فرد برای ثبات بیشتر، ناچاراً به پشت و زانوهایش فشار بیشتری می آورد.
جنس نشیمنگاه باید بسیار با کیفیت باشد زیرا فرد مدت طولانی بر روی آن می نشیند پس لازم است که نرم باشد تا بعد از چندین ساعت نشستن، کاربر را اذیت نکند.
با تکیه دادن به پشتی صندلی، بخشی از بدن تکیه گاه می شود که باعث کاهش فشار روی دیگر قسمت های بدن می گردد. پشتی یک صندلی اداری ارگونومیک باید حدود ۳۰ تا ۵۰ سانتی متر پهنا داشته باشد و بتواند منحنی ستون فقرات را به خوبی پوشش دهد و فرورفتگی و برآمدگی های کمر را کاملاً پر کند.
پشتی برخی از صندلی های کارمندی کوتاه است و تنها از محدوده کمر مراقبت می کند. برخی دیگر پشتی بلندتری دارند که تا شانه ها را پوشش می دهد و سبب می شود به جای اینکه تمام وزن روی کمر فرد باشد، بخشی از آن به پشتی منتقل شود. برخی دیگر از صندلی های اداری کارمندی برای قسمت سر نیز یک پشتی دارند تا علاوه بر نگهداری از ستون فقرات و ناحیه کمر، از فشار بر گردن نیز جلوگیری کند.
یکی از مهم ترین ویژگی های صندلی اداری ارگونومیک قابلیت تنظیم زاویه تکیه گاه است تا شرایط راحتی بیشتری را برای کمر و ستون فقرات ایجاد کند. همچنین تکیه گاه می باید ضامن و قفل ایمنی داشته باشد تا زاویه تنظیم شده ثابت بماند.
در هنگام نشستن فرد روی صندلی اداری بخشی از وزن او به پاها و پشتش منتقل می شود و بنابراین ارتفاع صندلی اهمیت زیادی پیدا میکند که نباید خیلی بلند یا خیلی کوتاه باشد. صندلی باید امکان تغییر ارتفاع داشته باشد تا چشم و سطح دید فرد کاملاً مستقیم روبروی مانیتور قرار گیرد.
ارتفاع مناسب یک صندلی اداری تقریباً یک چهارم ارتفاع بدن است و برای اغلب افراد حدود 40 تا 55 سانتی متر بالاتر از کف اتاق می باشد. اگر ارتفاع صندلی بیش از حد بلند باشد، به قسمت های داخلی زانو فشار می آید و اگر هم ارتفاع خیلی کم باشد، سنگینی وزن مستقیماً روی استخوان های نشیمنگاه می افتد. با توجه به اینکه قد افراد با هم متفاوت است، صندلی باید قابلیت تنظیم ارتفاع داشته باشد بطوریکه همیشه کف پاها به راحتی و بدون فشار یا خم شدگی روی زمین قرار گیرد و زانو زاویه 90 درجه را با صندلی تشکیل دهد.
اغلب صندلی های طبی و ارگونومیک دسته دارند و به گونه ای طراحی شده اند که فرد بتواند به راحتی دست های خود را روی آنها قرار داده و استراحت نماید. این کار فشار را از روی کتف، ساعد و آرنج ها بر می دارد. در برخی مدل های صندلی اداری، دسته ها قابلیت تنظیم و تغییر دارند که خوب قطعاً راحتی بسیار بیشتری را به همراه دارند. اینکه یک صندلی اداری فاقد دسته باشد دلیلی بر نامناسب بودن آن صندلی نیست.
مفصل گردشی صندلی همان قسمتی است که به پایه متصل می شود و کمک می کند تا فرد در حال نشستن روی صندلی، بتواند درجا به چپ و راست بچرخد. قابلیت چرخش صندلی یکی از جدی ترین اصول ارگونومیک در طراحی صندلی های اداری کارمندی است. این قسمت باید کیفت خوبی داشته باشد تا در اثر چرخش زیاد، دچار مشکل نشود.
پایه پنج پر و چرخ دار علاوه بر قابلیت حرکت آسان، استحکام بیشتری نیز به صندلی ادرای کارشناسی می دهد. پایه چرخ دار سه پر نیز می تواند گزینه قابل قبولی برای انتخاب صندلی اداری باشد. چرخ های صندلی باید طوری باشند که کاربر به تمام امکانات میز دسترسی داشته و حرکت آزادانه و بدون فشار داشته باشد.
بیشتر صندلی های اداری از مش ساخته شده اند که علاوه بر قابلیت تنفس دمای بدن فرد را نیز تنظیم می کنند. عرق نکردن کاربر بعد از نشستن های طولانی یکی از مهم ترین ویژگی هایی است که یک صندلی اداری ارگونومیک باید داشته باشد. چرم یا پارچه هایی که در سایر صندلی ها استفاده می شوند شاید ظاهر شیک تری داشته باشند، اما انتخاب خیلی مناسبی برای استفاده های طولانی مدت نخواهد بود.
در آخر باید یادآور شد که همواره بین قیمت صندلی اداری و استانداردهای آن باید تعادل وجود داشته باشد. این که صرفاً یک صندلی ارزان با ظاهری مطلوب بخرید، اما نسبت به کیفیت و ارگونومیک بودن آن دقت کافی نداشته باشید، می تواند در طولانی مدت به بدن تان آسیب های جدی و غیرقابل جبران وارد کند که هزینه های بسیار بیشتری صرف درمان ناشی از آن شود.
جهت اخذ مشاوره رایگان و کسب اطلاعات بیشتر با کارشناسان شرکت ایپکا تماس حاصل بفرمایید.